1. 1.    Mentimun (Cucumis Dativas. L.)

Khasiat :

  • Mengurangi tekanan darah tinggi
  • Mengobati sariwaran
  • Masker kecantikan

Kandungan pada mentimun :

Saponin, flavonoid, polifenol, enzim pencernaan, gluthatione, protein, lemak, karbohidrat, serat, vitamin B1, B2, niasin, vitamin C, mineral.

 

2.     Pare (Momordica Charantia L.)

Khasiat :

Dikukus dan dimakan yang berkhasiat untuk memperlancar air susu ibu.

Kandungan pada pare :

Vitamin A, vitamin B, vitamin C, protein, lemak, karbohidrat, besi dan kapur.

 3.     Pepaya (Carica Papaya Linn)

Khasiat :

  • Memperbayak air susu ibu
  • Mengobati sembelit
  • Mengobati telapak kaki yang pecah-pecah

Kandungan pada pepaya :

Enzim Peptain

 

4.     Petai Cina (Leucaena Leucocaphala Lmk)

Khasiat :

  • Mengobati diabetes militus (kencing manis)
  • Penghalus kulit

Kandungan pada petai cina :

Mimosin, lakanon, lakaenain, zat putih telur, minyak dan lemak.

 

5.     Belimbing Manis (Avevoa Eavambola)

Khasiat :

  • Bagi seseorang yang sering menderita pandangannya agak kabur.

Caranya : kita ambil buah belimbing kemudian diparut. Kemudian dicampur dengan air masak yang dingin sedikit saja, terus diperas dan disaring dengan kain.

Kandungan pada belimbing manis :

Cairan 93%, protein 0.4 gram, karbohidrat 7gram, calori 30gram, calsium 10mg, fosfor 30mg, vitamin A 5000 IJ, vitamin B1 10 Ug, vitamin C 30 mg.

 

6.     Belimbing Wuluh (Avevhoa Bilimbi L.)

Khasiat :

  • untuk menghilangkan noda
  • untuk mengobati darah tinggi
  • untuk menurunkan berat badan

Kandungan pada belimbing wuluh :

Asam oksida dan kalium

 

7.     Kelapa Hijau (Cocos Nusinfera)

Khasiat :

  • Mengobati macam-macam keracunan makanan
  • Mengobati salah mengkonsumsi obat

Kandungan pada kelapa hijau :

Cairan 93%, protein 0.3 gram, lemak 0.4 gram atau 5%, abu 0.7%, calori 25 mg, calsium 20mg, fosfor 10mg.

 

8.       Buah Mengkudu (Morinda Citrifolia)

Khasiat :

  • Menurunkan darah tinggi
  • Mengobati demam masuk angin.

Kandungan pada buah mengkudu :

Metil asetil, ester, kapron, asam kapri, morimdone, moridin, morin dadiol, soranyi diol, damnacanthal.

 

9.     Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia)

Khasiat :

  • Mengobati batuk
  • Melangsingkan perut
  • Menetralkan bau amis

Kandungan pada jeruk nipis :

Limonen, linalin asetat, geranil asetat, fellandrin, asam sitrat dan sitrat.

 

10.   Mahkota Dewa (Phaleria Macrocarpa Scheff)

Khasiat :

  • Untuk mengobati penyakit kanker atau tumor.

Caranya: mahkota dewi diiris kecil-kecil atau tipis, kemudian dikeringkan. Cara mengeringkannya dengan cara di diamkan beberapa hari.

Kandungan pada mahkota dewa :

Alkaloid, tannin, flavonoid, fenol, saponin, lignan, minyak atsiri, sterol.